Terug naar het overzicht

Autisme

Bij autisme wordt informatie anders verwerkt, waardoor mensen de wereld op een andere manier begrijpen. Dit kan leiden tot moeilijkheden in sociale communicatie en tot herhalende gedragingen, interesses of activiteiten. Ook komen vaak problemen met zintuiglijke prikkels voor.

Samen met de persoon en de omgeving geven we zoveel mogelijk verduidelijking. We proberen goed samen te werken en af te stemmen tussen de verschillende settings thuis, eventuele werk en begeleiding. We werken vraaggericht en luisteren naar wat er nodig is. Daarbij ligt de focus op wat de persoon met autisme en zijn context zelf kunnen realiseren, zodat we hen versterken.

Welkom bij ZuidAS!

Begeleiding voor (jong)volwassenen met autisme

ZuidAs begeleidt volwassenen met autisme bij de stap naar zelfstandigheid en onafhankelijkheid op verschillende levensdomeinen en in de samenleving.
ZuidAS focust op:

  • Persoonlijke ontwikkeling bv. werk/stage, opleiding, vrije tijd, eten en koken,
  • Persoonlijke hygiëne, orde en onderhoud, was en kledij, mobiliteit, geldbeheer, administratie …
  • Interpersoonlijke relaties bv. sociaal leven, netwerk en omgeving, communicatie …
  • Sociale Inclusie bv. geaccepteerd worden, steun uit omgeving, netwerk …
  • Rechten en plichten bv. privacy, gelijke behandeling …
  • Emotioneel Welbevinden bv. gedrag en emotionele ontwikkeling, omgaan met ASS, zelfbeeld, tevredenheid …
  • Lichamelijk welbevinden
  • Materieel welbevinden bv. inkomen, materiaal …

Dagbegeleiding voor (jong)volwassenen met autisme

Het dagcentrum is een ontmoetingsplaats voor jongvolwassenen met autisme. Sport en ontspanning, uitstappen en educatie behoren tot het activiteitenaanbod. In samenwerking met KOCA/nda en de jobcoaches richten we ons sinds kort meer op de buurtprojecten, deelnemen aan het maatschappelijk leven, voelen en proeven van vrijwilligerswerk.  

Jobcoaching

Vele jongvolwassenen met autisme zijn zoekende naar inclusie in de maatschappij. Een handige tool om dit te realiseren is werk. Dit kan op verschillende manieren vorm krijgen, afhankelijk van de persoon: vrijwilligerswerk, begeleid werk, maatwerk, betaald werk … De jobcoach bereidt de jongvolwassene zo goed mogelijk voor en ondersteunt zodat hij zijn weg naar werk vindt en kan meedraaien in een team.

Jobcoaching kan gaan over zoeken naar betaald of onbetaald werk, omgaan met collega's en met stress op het werk, bemiddeling tussen jou en je baas, je collega’s, ondersteuning voor de communicatie op het werk, aanpassingen om het werk beter af te stemmen op jou, begeleiding en ondersteuning tijdens trajecten bij VDAB, GTB, Emino etc. Zo willen we bruggen bouwen en een antwoord bieden op eventuele drempels. 

Tot ons aanbod behoren infosessies, workshops, outreach en netwerking.
Maandelijks nemen we alle geïnteresseerde cliënten mee op werkplekbezoek bij een waaier aan organisaties en bedrijven die openstaan voor ondersteuning bij hun werk door mensen met autisme. Zo krijgen onze jongvolwassenen een zicht op wat werken zoal kan inhouden en brengen we in kaart welke mogelijkheden er zijn, wat daar praktisch en inhoudelijk bij komt kijken, hoe een werkplek er kan uitzien.