Audiologie
ONDERZOEK
Afhankelijk van de leeftijd en het ontwikkelingsniveau van je kind, bieden we de volgende onderzoeken aan:
- Observatie audiometrie (0-6 maanden):
Heel jonge kinderen zijn nog niet in staat om een actie uit te voeren als ze geluid horen. Tijdens deze test worden de reacties op geluid geobserveerd.
- Visual Reinforcement Audiometry, VRA (6-18 maanden)
Bij VRA maken we gebruik van visuele beloningen. Zo trainen we het kind om op geluid te reageren.
- Spelaudiometrie, ICR (vanaf 24 maanden):
Aan de hand van een spelletje laten we het kind reageren op geluid. Er wordt dus een actieve medewerking gevraagd van het kind. Ook hier wordt het gedrag goed geobserveerd.
- Toonaudiometrie:
Dit is de standaardprocedure die ook bij volwassenen wordt gebruikt. Wanneer het kind oud genoeg is, mag het op een knop duwen of zijn hand opsteken wanneer het geluid gehoord wordt.
Om de hoortoestellen te evalueren, maken we naast toonaudiometrie ook gebruik van spraaktesten:
- Spraaktest (vanaf 2,5 jaar):
Bij deze test moeten de kinderen woorden die ze horen, aanduiden op een prent of nazeggen.
- Discriminatie van spraakklanken, A§E test (vanaf 9 maanden):
Met deze test gaan we na of je kind alle spraakklanken correct hoort. Bij deze test moeten de kinderen woorden die ze horen, aanduiden op een prent of nazeggen.
NAZORG OP MAAT
Na de aankoop van de hoortoestellen blijft een goede opvolging van het gehoor en de hoortoestellen belangrijk. Wij voorzien:
- regelmatige controles met en zonder hoortoestellen
- reiniging van hoortoestellen en oorstukken
- verificatie of de toestellen nog voldoen aan de vooropgestelde normen
- bijregelingen van de hoortoestelinstellingen indien nodig
- reparaties
- maken van nieuwe oorstukken en gehoorbescherming
Indien er een technisch defect is en het hoortoestel moet worden opgestuurd voor reparatie, voorzien wij een geschikt vervangtoestel zodat je kind gedurende die periode niet zonder hoortoestel valt.
EXTRA HULPMIDDELEN
Naast de aanpassing van hoortoestellen, kan je bij ons ook terecht voor hoorhulpmiddelen zoals merkgebonden streamers, solo-apparatuur (FM), signaleringssystemen, wekkers,...
Deze hulpmiddelen bieden extra ondersteuning in de klas, thuis of in de buitenwereld. Als hoortoestellen onvoldoende verbetering kunnen bieden, krijgen kinderen vaak een cochleair implant (CI). Ter voorbereiding op deze ingreep zorgen wij voor informatie en testing van het gehoor, alsook testing na implantatie.
We werken merkonafhankelijk zodat we verschillende hooroplossingen kunnen vergelijken.
We volgen regelmatig opleidingen om op de hoogte te blijven van de nieuwste evoluties. Bovendien delen we onze kennis in gespecialiseerde werkgroepen.
We informeren en adviseren je bij de aanpassing en aankoop van de apparatuur. Daarnaast voorzien we een voldoende lange proefperiode. Zo hebben jij en je kind voldoende tijd om de nieuwe hoortoestellen te ervaren.
De administratieve afhandeling en terugbetaling door het ziekenfonds nemen we op ons.
Het traject dat we samen aangaan, bespreken we met jou en ook de kostprijs hiervan.
PRAKTISCH:
Je kan een afspraak maken via audiologie@koca.be of telefonisch op het nummer 03 241 22 80 of 04 93 27 26 84 (SMS). Als je een boodschap inspreekt, vermeld dan steeds de naam en geboortedatum van je kind en een telefoonnummer waarop we je kunnen bereiken.
De onderzoeken gebeuren op de audiologische dienst in de Lange Elzenstraat 52 (derde verdieping), 2018 Antwerpen.